Salam Blogger Sekalian...
Cuaca JB mmg x menentu...hari2 hujan...so hari2 lapar dan makan je la..hehe..
tambahan lagi sha dah bercuti Tahun Baru Cina seminggu....syoknye...ngalahkan kaum Cina..bercuti awal la pulak..dah company bagi..ambil jek la kan....hehe..
Hujan2 ni lapar la...belek2 resipi mcm ada satu menu yg besh jek..
Jom tgk...
100 gm suun - direndam hingga lembut
50 gm isi ayam - dipotong kecil
60 gm kulit tauhu - direndam hingga lembut dan dipotong
2 gm cendawan telinga tikus - direndam hingga kembang
30 gm bunga kincam
10 gm parsli cina - dipotong panjang
20 gm daun bawang - dipotong panjang
10 gm saderi - dipotong panjang
1 tangkai cili merah - dipotong menyerong
30 gm sos tiram
1/2 cawan air rebusan ayam
10 gm bawang putih - dicincang
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang putih, kulit tauhu dan bunga kincam. Kacau seketika kemudian masukkan air rebusan ayam dan biarkan mendidih selama dua minit.
2. Bila lembut, masukkan suun dan cendawan. Goreng dua minit lagi.
3. Masukkan isi ayam, saderi, parsli, daun bawang, sos tiram, cili merah dan kacau hingga rata. Akhir sekali, masukkan garam dan lada sulah, kacau dan angkat.
Selamat Mencuba
Sumber : SajiOnline
Cuaca JB mmg x menentu...hari2 hujan...so hari2 lapar dan makan je la..hehe..
tambahan lagi sha dah bercuti Tahun Baru Cina seminggu....syoknye...ngalahkan kaum Cina..bercuti awal la pulak..dah company bagi..ambil jek la kan....hehe..
Hujan2 ni lapar la...belek2 resipi mcm ada satu menu yg besh jek..
Jom tgk...
Spageti Aglio Olio Cendawan
Bahan-Bahan :
*200 gm spageti
*6-8 ulas bawang putih - ketuk dan cincang
*Beberapa keping cendawan kering - direndam hingga lembut
*Beberapa keping cendawan kering - direndam hingga lembut
(kalau xde cendawan kering, boleh ganti dgn hirisan ayam atau udang serta makanan laut lain)
*2 sudu besar minyak zaitun
*1 sudu kecil herba - parsli
*1/2 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar
*2 biji cili kering - dibuang biji dan dipotong-potong (jika suka)
*Garam secukup rasa
*2 sudu besar minyak zaitun
*1 sudu kecil herba - parsli
*1/2 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar
*2 biji cili kering - dibuang biji dan dipotong-potong (jika suka)
*Garam secukup rasa
Cara Menyediakan :
1. Didihkan air dan masukkan spageti. Apabila spageti masak (biasanya 8 hingga 10 minit, atau ikut spesifikasi di paket), tapis dan lalukan air ke atasnya agar spageti tidak terus memasak. Spaggethi seharus dimasak al dente kata orang Itali, maksudnya, tidak terlalu masak dan tidak pula mentah. Ketepikan.
2. Atas api sederhana, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga layu (jangan sampai garing). Masukkan cendawan (udang atau hirisan ayam), dan bahan-bahan lain. Kacau rata.
3. Akhir sekali, masukkan spageti dan gaul sebati.
Suun Goreng Hainan
Bahan-bahan:100 gm suun - direndam hingga lembut
50 gm isi ayam - dipotong kecil
60 gm kulit tauhu - direndam hingga lembut dan dipotong
2 gm cendawan telinga tikus - direndam hingga kembang
30 gm bunga kincam
10 gm parsli cina - dipotong panjang
20 gm daun bawang - dipotong panjang
10 gm saderi - dipotong panjang
1 tangkai cili merah - dipotong menyerong
30 gm sos tiram
1/2 cawan air rebusan ayam
10 gm bawang putih - dicincang
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang putih, kulit tauhu dan bunga kincam. Kacau seketika kemudian masukkan air rebusan ayam dan biarkan mendidih selama dua minit.
2. Bila lembut, masukkan suun dan cendawan. Goreng dua minit lagi.
3. Masukkan isi ayam, saderi, parsli, daun bawang, sos tiram, cili merah dan kacau hingga rata. Akhir sekali, masukkan garam dan lada sulah, kacau dan angkat.
Selamat Mencuba
Sumber : SajiOnline