06 Februari 2012

Perayaan Hari Chap Goh Mei

 Salam Sumer..

Lama x tulis kat sini....sha sibuk..tapi sha cuba luangkan masa utk menulis kt sini...
hmm...sejak malam semalam..bunyi mercun dah berdentum2..mlm ni la kemuncaknya...hari ke 15 Tahun baru Cina..atau lebih dikenali Chap Goh Mei.

 MASYARAKAT Cina percaya bunyi mercun dapat menghalau hantu dan semangat jahat. Ia juga satu bentuk hiburan yang disukai oleh masyarakat pelbagai kaum di negara ini

Lima belas hari selepas Tahun Baru Cina merupakan hari Chap Goh Mei disambut sebagai menandakan berakhirnya perayaan Tahun Baru Cina. Pesta Chap Goh Mei disambut dengan mengadakan upacara sembahyang secara besar-besaran, di mana colok besar akan dibakar dan juga diadakan makan besar bersama keluarga. Bunga api dibakar dan tanglung dinyalakan bagi meraikan Chap Goh Mei.
Chap Goh Mei juga dianggap sebagai malam mencari pasangan di mana para gadis akan berpakaian serba indah dan mengunjungi kuil untuk berdoa agar mendapat pasangan yang secucuk. Terdapat juga amalan melontar buah limau ke dalam laut atau sungai dengan doa untuk mendapat pasangan. Buah limau yang basah membawa pesanan agar mereka mendapat pasangan yang sesuai.
Persembahan kebudayaan Cina akan diadakan pada waktu malam bagi menandakan perayaan Chap Goh Mei seperti perarakan tanglung, tarian naga atau singa, opera Cina, dan mengimbang bendera besar "Chingay".

0 Komen Anda:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More