06 Mac 2012

Jom Buat Takoyaki a.k.a Cekodok Jepun

Wah..tiba-tiba teringin tekak nak makan Takoyaki...sejenis kudapan makanan Jepun...
Jom try buat....uiks..... ngidam la pulak nih...hehe..

Resepi Takoyaki


Bahan-bahan-cukup untuk 16 biji takoyaki :
150 gram tepung gandum
25 gram potato starch
1 biji telur
200 ml susu segar
200 ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 batang lidi sate









Cara-cara :
Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
Kobis-cincang halus
Daun bawang-potong
Isi udang/sotong/sosej atau cheese
Bonito flake
Mayonis
Sos kicap
Campuran kicap manis, 1 sudu besar hoisin sos dan seasoning
Cara-cara
1.Panaskan acuan takoyaki.Masukken sedikit minyak.
2.Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.Kemudian masukkan udang/sotong.
3.Taburkan daun kobis dan daun bawang.
4.Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah.
5.Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
6.Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
7.Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.

Taraaa..dah siap...camni le rupanye Takoyaki nih..yummy..
(Gambar ikhsan : cik google)

Credit to : CikMin

3 Komen Anda:

apa rasanyer.. macam nutget je.. hehe

salam,
sye nak tanye..kat mana bli tako maker tu.....kat tempat sye xde jual la....kalau boleh,sye nak bli tako maker n ramuan2 takoyaki tu...tolong carikan utk sye blh tak?..ape2 harga semua barang tusye nak tahu....nak beli sgt ni...

thanks ya informasi yang telah di publikasikan dalam blog ini, semoga banyak yang berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More