Salam sumer....selamat pagi...
Cuaca di Jb kebelakangan ni agak lembap...hujan manjang..sejuknya malam dan awal pagi hingga menikam ke tulang... lapar terasa....selak dan belek2 rupanya dah lama x buat entry about resipi masakan...
Penjelahan sha terhenti bila dapat satu resipi yg mudah dan ringkas....boleh dipelbagaikan... tgk gambar pun dah yummy..apalagi dimakan....
Bun Sosej (Basic Sweet Bun)
Bahan-bahan :Bahan A
300 g high protein flour
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar serbuk susu
50 g gula kastor
Bahan B
125 ml air
1 1/2 sudu teh yis
1 biji telur (gred B)
Bahan C
40 g mentega
Untuk Sapuan
1 biji telur
Inti
8 sosej panjang (bahagi 2)
Cili sos
Daun rosmary kering
1 biji telur
Inti
8 sosej panjang (bahagi 2)
Cili sos
Daun rosmary kering
Cara
Cara dengan menggunakan mixer
- Campurkan bahan A ke dalam mixer dan kacau sehingga sekata. Masukkan bahan B dan pukul hingga terbentuk doh. Campurkan bahan C dan pukul hingga doh licin dan elastik.
- Biarkan doh dalam mangkuk. Tutupkan dengan kain yang lembap dan tinggalkan di tempat yang hangat(warm) sehingga 35 minit atau sehingga doh naik 2 kali ganda.
- Setelah naik, bahagikan doh kepada bahagian2 yang seberat 35 g.
- Rollkan setiap bahagian kepada bentuk memanjang. Letakkan sosej yang telah dipotong ke atas doh dan gulungkan ia dengan doh.
- Susunkan ia ke atas dulang yang telah digris. Rehatkan ia sehingga ia naik dua kali ganda sekali lagi dalam lebih kurang 40 minit.
- Sapukan dengan telur yang telah dipukul tadi dan hiaskan dengan cili sos. Taburkan dengan sedikit rosemary.
- Bakar bun dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 15 minit.
Tips Tambahan
Sekiranya tiada tepung high protein atau tepung roti, boleh juga digunakan tepung gandum biasa dan ditambah dengan 1/4 sudu teh bread improver.
Selamat Mencuba...
(kredit to : http://www.resipi.net)
Selamat Mencuba...
(kredit to : http://www.resipi.net)
3 Komen Anda:
selamat malam...amy datang cney...:)
sedap je nmpknye roti.:D
sangat ferfect sekali isi dalam blog ini thanks ya shobb!!
Catat Ulasan