15 Januari 2011

Jom Masak-Masak

Salam sumer....selamat pagi...
Cuaca di Jb kebelakangan ni agak lembap...hujan manjang..sejuknya malam dan awal pagi hingga menikam ke tulang... lapar terasa....selak dan belek2 rupanya dah lama x buat entry about resipi masakan...
Penjelahan sha terhenti bila dapat satu resipi yg mudah dan ringkas....boleh dipelbagaikan... tgk gambar pun dah yummy..apalagi dimakan....

Bun Sosej (Basic Sweet Bun)
Bahan-bahan :
Bahan A
300 g high protein flour
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar serbuk susu
50 g gula kastor

Bahan B
125 ml air
1 1/2 sudu teh yis
1 biji telur (gred B)

Bahan C
40 g mentega


Untuk Sapuan
1 biji telur

Inti
8 sosej panjang (bahagi 2)
Cili sos
Daun rosmary kering
Cara
Cara dengan menggunakan mixer

  1. Campurkan bahan A ke dalam mixer dan kacau sehingga sekata. Masukkan bahan B dan pukul hingga terbentuk doh. Campurkan bahan C dan pukul hingga doh licin dan elastik.
  2. Biarkan doh dalam mangkuk. Tutupkan dengan kain yang lembap dan tinggalkan di tempat yang hangat(warm) sehingga 35 minit atau sehingga doh naik 2 kali ganda.
  3. Setelah naik, bahagikan doh kepada bahagian2 yang seberat 35 g.
  4. Rollkan setiap bahagian kepada bentuk memanjang. Letakkan sosej yang telah dipotong ke atas doh dan gulungkan ia dengan doh.
  5. Susunkan ia ke atas dulang yang telah digris. Rehatkan ia sehingga ia naik dua kali ganda sekali lagi dalam lebih kurang 40 minit.
  6. Sapukan dengan telur yang telah dipukul tadi dan hiaskan dengan cili sos. Taburkan dengan sedikit rosemary.
  7. Bakar bun dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 15 minit.
Tips Tambahan
Sekiranya tiada tepung high protein atau tepung roti, boleh juga digunakan tepung gandum biasa dan ditambah dengan 1/4 sudu teh bread improver.

Selamat Mencuba...
(kredit to : http://www.resipi.net)

3 Komen Anda:

selamat malam...amy datang cney...:)

sangat ferfect sekali isi dalam blog ini thanks ya shobb!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More