10 Jun 2010

Pulut Durian Johor Style

Hujan hujan petang ni sha mengidam satu buah yg sha nak makan...
maklum ler ni kan season @ musimnya.....nak tahu tak apa buah yg sha teringinnnn sgt nak makan....
apa lagi..BUAH DURIAN ler...
tapi jgn x tau..sha x berapa gemar makan durian masak gitur2 jekk.... sha suka yg dah siap dimasak either tempoyak atau..... haaaa ni dia yg sha suka my mom masak kalau time musim durian..
apalagi....PULUT KUAH DURIAN laa....johor style punya....
Jom kita tgk resipi nak buat pulut kuah durian ni...

PULUT KUAH DURIAN (JOHOR STYLE)
KUAH DURIAN
Bahan-bahan :
Isi buah durian -ikut suka banyak mana nak buat
Gula perang - ikut manis
Sedikit gula Melaka ~ mama tambah untuk warna
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
1 cawan air
secubit garam
daun pandan [simpulkan]
Cara Masak :
1. Masukkan isi durian, gula perang, gula Melaka, daun pandan, garam dan air dalam periuk.
2. Masakkan sampai gula larut sambil kacau rata.
3. Masukkan santan dan sentiasa kacau perlahan supaya santan tidak pecah minyak.
4. Bila nampak mendideh tutup api dan hidangkan.

PULUT TANAK
Bahan-bahan :
Beras pulut
Sedikit garam
Air secukupnya
Cara Masak :
1. Basuh beras pulut. Masukkan garam dan air secukupnya.
2. Paras air adalah lebih sedikit dari paras menutupi beras pulut.
3. Tanak seperti menanak nasi putih.
Dah pun siap...then ambil pulut dan letakkan kuah durian diatasnyaa...
Taraaaa...cam gambar dibawah ni...so yummmyyyy

1 Komen Anda:

informasi dalam blog ini sangat bagus dan layak untuk di baca semua pengunjung yang hadir ke blo ini. thanks ya informasinya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More