01 Ogos 2010

Masak Pe Ari ni....

Hari ni hujan daaa..dari pagi sampai ke petang....so x kemana2 le jawabnya...
setelah seharian shopping giler kt Angsana semalam...Grand Sale le katakan...ramainye orang....hehehe
petang2 ni sedap nak makan apa ek...sempena bulan posa yg dah nak tiba ni...tetiba teringat kuih feberet sha ni...apa lagi kuih KeRia la.....Jom buat sESama...


KUIH KERIA
 Bahan-bahan
1) Ubi keledek (Beberapa ketul)
2) Tepung gandum (1 cawan )
3) Gula (1/2 cawan)
4) Garam (secukup rasa)
5) Minyak untuk menggoreng (secukup rasa)

Cara Buat:
Masukkan ubi keledek (dibuang kulit ), air, dan garam ke dalam periuk. Tutup periuk dan biar hingga ubi keledek empuk.
Tumbuk keledek satu persatu hingga lumat dan masukkan ke dalam mangkuk.
Campurkan dengan tepung sedikit demi sedikit. Gaul hingga menjadi doh.
Bentukkan doh seperti donut kecil.
Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Untuk membuat gulanya,
Panaskan kuali dan masukkan ½ cawan gula dan 2 sudu air.
Kacau hingga likat dan berkristal putih.
Masukkan kuih tadi dan balik-balikkan hingga gula melekat.

Selamat Mencuba
sumber : trymasak.my

3 Komen Anda:

info tentang keledek di SIHAT SELALU - Kentang dan Keledek

Jue pn suke mkn kuih keria gak! Next time bole try coz cam senang jer nk wat...hehehe

banyak blog yang saya kunjungi tidak layak untuk dibaca apalagi dipublikasikan, namun berbeda dengan blog ini, blog ini sangat kaya akan sentuhan seni dan update informasinya sangat cepat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More