29 Mei 2010

Apa nak buat Ari ni ?

Salam Geng Blogger..
Bertemu kembali pagi sabtu nan ceria ni (mentari diluar panas memancarkan cahayaNya..)
Ari ni cuma tinggal sha dgn Ami jek kt rumah...Papa kul 5pagi dah go to his Memancing Trip at Sedeli for 2 days...
Sejak ada kaki pancing ni hobby papa nan satu ni dah kembali aktif..kali ni ke laut pulakkk....
x bagi nanti kata sha x support...tapi xpe la let him go for release the tension...Nanti kita tgk what type of ikan yg dia dapat....
Hmmm....apa nak buat ari ni...uikss bohsannya di rumah...
Ami asyik nak mengekor jek kerjanya...ada jek yg x kena...
So, sha pun ajak mak mom and the geng datang umah...alamak blom masak..belek2 majalah....rasanya menu ni sesuai utk jamu dorang...
Jom tgk..

KERABU KERANG PUCUK PAKU

BAHAN-BAHAN:
1 ikat pucuk paku - celur ½ kg tauge - celur
1 kg kerang - rebus
2 sudu besar kecil kerisik
3 ulas bawang merah - hiris
5 biji limau nipis - ambil jusnya
3 tangkai cili merah - kisar
10 tangkai cili padi - kisar
Sedikit belacan
Sedikit garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
1. Siang pucuk paku dan celur. Begitu juga tauge dan kerang.
2. Masukkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk dan gaul rata.
Hidangkan....mudahkan....
UDANG GORENG TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
500 gm udang saiz sederhana
2 ulas bwang putih - dicincang
1 batang serai - dititik
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 sudu pes tomyam
3 batang daun ketumbar - dikerat 2 cm
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih serta serai. Kacau hingga naik aroma.
2.Masukkan udang dan bawang besar. Kacau sebentar dan biarkan selama dua minit.
3.Masukkan pes tomyam, sos tiram, gula dan garam.
Kacau hingga rata, kemudian masukkan daun ketumbar.
Kacau sebentar dan angkat.
Kailan Hong Kong Cendawan Hitam
BAHAN-BAHAN:
200 gm kailan Hong Kong
3 ulas bawang putih
6 keping cendawan hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung
Sedikit air
Gula dan garam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Celurkan kailan separuh masak, angkat dan toskan serta susun di atas pinggan.
2. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak masak dan masukkan bwg putih,sos tiram, sedikit air, cendawan hitam, kicap pekat, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
3. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan masak sehingga mendidih dan tuangkan ke atas sayur tadi. Hidangkan.
Note : nak guna baby kailan pun sodapppp...
Selamat Mencuba...
Sumber dari :http://www.sajionline.com.my

2 Komen Anda:

Salam sha..sedapnya kerabu pucuk paku tu..

kepuasan saya dari mencari informasi baru terwujud setelah meluhat dan membaca isi dari blog ini dan sekarang syukur masalah saya sudah selesai. thanks ya informasinya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More