23 Mei 2010

Breakfast Apa Kita Pagi Ni ? - 9am

Salam Kengkawan...
See you all again in this beautiful weekend, Sunday..
Dah bangun ke belum ?.... biasalah kan ada yg dah bangun dan x sambung tdo lepas Subuh tadi..then ada yg menyambung tdo semula...maklum le ni le masanya nak bangun lewat sket kan....
Sha pulak pukul 6.45pg buah hati pengarang jantung sha, Ami dah kejutkan ...."mama..mama....bangun la dah pagi...adusss...nak x nak celikkan mata gak le melayan nye duduk kt ruang tamu...

Siap jek sumer...tetiba terfikir nak buat breakfast apa pagi Ahad ni..
adussss...terasa malas dan macam nak makan kt kedai ni..tapi hubby (papa) belum bangun2 lagi...
So..story kita pagi ni related about what we want to eat today breakfast...
Western Breakfast menjadi pilihan sha pagi Ahad ni ....Jom tengok menu2 pilihan yg ada kt bawah ni...

Garlic bread with mushroom soup and Coffee Radix


 Sedapkan..so sha sharing resipi wat garlic break + mushroom shoup ni ek....see below

Garlic bread
Bahan2 :
  • Roti France – anytype, kalau xde gune je apa2 roti yg mau :D
  • Butter
  • Garlic Powder
  • Dried parsley

 Cara2 :

 1. Potong roti menjadi slice yang dikehendaki- buat kira2 kurang sikit dari 1 inci

 2. Sapukan butter pada kedua2 permukaan roti

 3. Taburkan garlic powder pada kedua2 permukaan- bergantung pada byk mana rasa garlic yg antum mahu

 4. Sprinkle dried parsley a bit on both side

 5. Then toast mcm biasa kat bread toaster ikut garing yg anda mahu. Jangan garing sampai jadi cam rusk lah :D . Cukup sekadar crunchy di keliling buat a bit soft di tengah2 nya.

 6. Cicah ngan mushroom soup…so yummy....
Mushroom soup (ala pizza)


















Bahan-bahan ( 6 org ) :
  • 1 keping dada ayam
  • 1500 ml air
  • 500 ml susu segar(susu kotak)
  • 1 ketul kiub ayam
  • 1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
  • garam
  • secubit ajinomoto
  • 1 cawan tepung gandum
 Cara2 :

1. potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.

2. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
3. masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.
Siap utk dihidang.

Pasta Aglo Olio
  
Bila rasa nak cepat masak dan makan sedap serta berkhasiat, this is one of the choice resipi yg boleh dipilih.
Ianya mudah, cepat dan tanpa Kolesterol :) especially pada yang mungkin ingin beralih arah dari makan nasi di hujung minggu ni..
Jom tengok bahan2 dan cara2 utk membuatnya...

Bahan-bahan  :
  • 3 ikat spaghetti San Remo – celur seperti yang terdapat pada arahan pek
  • 15 ekor udang – dibuang kulitnya
  • 6 ketul scallop -buang telur dan sekitarnya
  • 1 batang carrot – potong memanjang / dadu
  • 3 biji capsicum hijau -potong kasar
  • 5 ulas bawang putih – cincang
  • 1/2 cawan extra virgin olive oil
  • garam secukup rasa
  • basil, oregano, parsley dan lada hitam
Cara2 :

1.panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan
2. masukkan udang dan scallop, kacau rata kemudian masukkan carrot
3. kacau rata dan biarkan ia layu sedikit. Masukkan capsicum diikuti dengan garam serta lada hitam
gaul rata. Setelah sebati masukkan spaghetti bersama sedikit air rebusannya kira2 1 cawan kedalam tumisan tadi
4. masukkan basil, oregano dan parsley, gaul sebentar dan sedia untuk dinikmati
sedap dimakan ketika panas2.
Nota :
Utk elakkan spagetthi tu melekat semasa direbus letakkan sedikit olive oil...(boleh juga letak selepas ti toskan spagetthi yg direbus tadi
Sedap kan....jom2 cuba..modal utk buat menu western di atas amat murah dan berpatutan...selamat mencuba..
Sumber resipi dipetik dari :
http://athifct.wordpress.com/category/mari-cuba-resepi/


1 Komen Anda:

kepuasan saya dari mencari informasi baru terwujud setelah meluhat dan membaca isi dari blog ini dan sekarang syukur masalah saya sudah selesai. thanks ya informasinya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More