31 Mei 2010

Coret Coret

Salam Kengkawan..
See you again di pagi Isnin ni..
ari ni sha x keje..company cuti..so releks and lepak jek kt umah dgn Ami...
Semalam x sempat nak menulis di sini....maklum le bz ..papa kan xde pi mancen trip....
Semalam around 7.30pm balik jugak papa..
peh cukup dgn barang2 nya...dan yg penting ikannya...
jom kita tgk apa yg dia bwk balik dan dpt.....
pancing, sauh dan jaket penyelamat
Tong Coleman yg disiap dibasuh dan lain2 peralatan
Shimano set yg dah siap dibersihkan...ni harta papa yg paling bernilai...ahakssss

Hmm..kekadang sha pun pelik dgn hobby orang lelaki ni..menghabiskan masa berjam2 dan berhari2 dok tunggu ikan makan umpan....x boring ker...tapi papa cakap....best..dapat memenangkan jiwa....biasaler dah minat....semua jadi..cuba x minat..confirm x hingin nak buat kan..
tapi apa hal....skrg perempuan pun ada yg kaki pancing gak kan.....
Ok...then see ler apa yg papa dapat.... ni kira dia punya gambar paling best..teruja beb...

Papa dan 2 ekor ikan laut yg tumpas...
But sorry..sha x tau nama ikannya tu.... siap jek papa basuh sumer equipmentnya....dia pun cari le pisau..apalagi terus siang dan potong2..basuh masuk dalam freedge...dan dibagi2 kepada my mom and the geng...
Pagi ni papa sound mama.....ikan semalam yg i tangkap tu u masak asam pedas yek....
wahhhhh....kena masak ni.... kebetulan ada tempoyak my mom bagi....uikss...leh masak asam pedas tempoyakni.....
anyway jom tgk menu ikan laut asam pedas sha...
BAHAN-BAHAN:
3 ulas bawang putih (tumbuk)
4 ulas bawang merah (tumbuk)
1cm halia (tumbuk)
3 ketul kunyit hidup (tumbuk)
2 cm belacan
1 batang serai (ketuk)
1/2 cawan cili kering kisar
5 kelar ikan kaci
100 gm kacang bendi
1 cawan air asam jawa
Garam & bhn perasa

CARA MENYEDIAKAN:
1.Panaskan minyak
2.Tumis bahan tumbuk,serai dan belacan hingga garing.
3.Masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak a.k.a garing cili tu
4.Masukkan air asam.
Setelah kuah mendidih, masukkan garam, bhn perasa dan sedikit gula
Then, masukkan ikan dan kacang bendi. Jika anda tidak suka rasa masam, kurangkan air perahan asam jawa, tambahkan dengan sedikit air...
kalau suka masukkan tempoyak dan kacau....
biarkan masak utk seketika.....
Selamat Mencuba...

So geng...sesape yg ada hubbynye or you all sendiri yg kaki pancing..share le crita atau kenangan yg paling best masa pegi memancing nih....
dan share resipi apa yg you all masak after dpt ikan from aktiviti memancing ni dgn sha ni..k....

1 Komen Anda:

kepuasan saya dari mencari informasi baru terwujud setelah meluhat dan membaca isi dari blog ini dan sekarang syukur masalah saya sudah selesai. thanks ya informasinya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More