25 Julai 2010

Hari MingguKu

Salam....

aLHAMDULILAH...akhirnya panas juga hari ni....so sha mulakan aktiviti hari minggu ni dengan mendobi....
sambil2 tu dok jenguk2 freeze apa bahan ada utk masak ari ni...
papa sound ada ikan parang semalam..... Mama bwat asam pedas as usual.....duh....jom kita buat asam pedas ikan parang..sha bukan x suka....tapi cik ikan parang ni byk tulang..so makan kena bukak lampu dan buka cermin mata ler..mcm dalam bilik operation..hahhaha..malas membebel..jom la...

ASAM PEDAS IKAN PARANG
Bahan-bahan: 
500gm ikan parang
15 tangkai cili kering (direndam)
2 batang serai
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Sedikit halia (lebih kurang 2cm)
Sedikit kunyit hidup (lebih kurang 2cm)
Sedikit air asam jawa
5 biji kacang bendi
Minyak
Air secukupnya
Serbuk perasa (jika guna)
Sedikit garam dan gula
3 tangkai bunga kantan
sedikit belacan
Cara-caranya: 
1) Ikan parang disiang dan dibersihkan dengan air asam limau atau air asam jawa atau asam keping
2) Kisar atau tumbuk cili kering, kunyit hidup, bawang merah,halia, bawang putih dan serai hingga lumat.
3) Panaskan sedikit minyak & tumiskan bahan yang dikisar tadi hingga naik minyak & berminyak, hingga naik bau dan cili betul2 masak..masukkan belacan
4) Kecilkan api dan masukkan air secukupnya dan sedikit air asam jawa.
5) Setelah naik minyak, masukkan ikan parang, daun kesum, kacang bendi ,garam, sedikit gula & sedikit perasa.
Selamat Mencuba

1 Komen Anda:

informasi dalam blog ini sangat bagus dan layak untuk di baca semua pengunjung yang hadir ke blog ini. thanks ya informasinya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More